Cum să ne comportăm la bazin, câteva reguli de bun simț

Nu fii tocmai tu acel înotător pe care-l bombăne ceilalți din bazin. Învață când să intri în apă, când să te oprești și cum să “circuli” de-a lungul culoarului. Da, există câteva reguli de bun simț pe care trebuie să le respecți, sunt practici nescrise, dar știute de majoritatea înotătorilor.

15.12.2016 02:01, de , 0 comentarii

Cum să ne comportăm la bazin, câteva reguli de bun simț

Poziționează-te pe culoarul corect

Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le putem oferi. Înainte de a intra în bazin, uită-te în jur tău, vezi cine înoată și unde, dar și cu ce viteză. Alege culoarul care se potrivește cel mai bine cu posibilitățile tale. Nu te avânta pe culoarul profesioniștilor, să-i încurci, dar nici pe cel al începătorilor, să te împiedici de ei.

Nu forța săritura în bazin

Dacă nu ai răbdare să intri în piscină pe la scara special amenajată și chiar vrei să-ți faci intrarea în apă prin săritură, așteaptă momentul potrivit. Nu sări pe deasupra unui înotător, așteaptă eliberarea culoarului și sari când ai suficient spațiu de manevră.

Fără drafting

Dacă vrei să depășești, depășește! Nu sta la drafting! Adică, nu înota la doi milimetri de cel din fața ta. Dacă trebuie să depășești, fă-o pe partea stângă și, eventual, atenționează-l pe cel din fața ta printr-o simplă atingere înainte de a începe devansarea.

Împarte culoarul

Dacă pe culoarul tău se mai află un alt înotător, împărțiți culoarul, fiecare pe partea lui, astfel încât în momentul în care vă intersectați să nu vă ciocniți. Aruncă din când în când câte o privire de-a lungul culoarului, fii conștient de poziția corpului tău în apă, nu-ți dorești să primești sau să dai o palmă în cap.

În cerc, dacă sunt trei sau mai mulți înotători

Dacă pe culoarul tău se află cel puțin trei înotători trebuie să înotați în cerc, nu mai funcționează împărțirea culoarului în jumătate. Nu înota în sensul acelor de ceasornic! Potrivit bunelor practici, se înoată întotdeauna pe partea dreaptă, în sens invers acelor de ceasornic.

Dă-te la o parte

Poți sta în calea cuiva chiar și dacă nu te mai afli în bazin. Unii înotători se folosesc de ceasul poziționat la capăt de bazin, pentru a se cronometra, nu sta în fața lui, blocându-le astfel câmpul vizual.

Oprește-te/odihnește-te doar la capăt de bazin

Nu te opri în mijlocul culoarului. Dacă simți nevoia s-o faci, oprește-te când ajungi la capăt de culoar. Dacă intri într-un bazin mai aglomerat, așteaptă la capăt până în momentul în care ai loc să începi și tu. Dacă ești un înotător mai lent și vezi că spre capăt se aproprie un altul care este evident mai rapid, așteaptă și lasă-l pe el să întoarcă primul.

Nu acapara capătul de culoar

Te-ai oprit, te odihnești, nu se supără nimeni, dar gândește-te și la ceilalți, nu te opri chiar pe mijloc. Stai mai în colț, ocupă cât mai puțin spațiu, astfel încât cel care vine și întoarce să aibă suficient loc.

Nu fii un snob!

Nu fii un înotător snob. Dacă te afli într-o piscină publică, împacă-te cu ideea că vei înota alături de alții, care poate nu sunt la fel de buni înotători ca tine. Totuși, într-o piscină publică trebuie să-ți depășești iritarea că ești nevoit să înoți alături de înotători mai slab pregătiți, care uneori te pot încurca. Dacă nu-ți place, poate ar fi cazul să ajungi la bazin mai devreme sau poate mai târzțiu decât ceilalți.


Citeşte mai multe despre: reguli bazin


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!