Otita înotătorului - când apare și cum o evităm

Otita externă, care se mai numește și otita înotătorului, este de aproximativ cinci ori mai frecventă în rândul persoanelor care practică înotul în mod regulat.

21.12.2016 02:22, de , 0 comentarii

Otita înotătorului - când apare și cum o evităm

Aviz triatloniștilor, care urmează conștiincioși planuri elaborate de antrenament la înot: prezenta prelungită a apei la nivelul urechii externe poate produce otita externă, adică infecția pavilionului și a conductului urechii.

E adevărat, copiii sunt cei mai expuși la acest tip de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că noi, adulții, suntem scutiți și “ne putem culca pe o ureche”.

Otita externă - care sunt simptomele

Cele mai dese simptome ale otitei înotătorului sunt mâncărimile, scurgerile urechii afectate, durerea, scăderea auzului și senzația de ureche plină, asociată cu durere la atingere. Otita externă poate apărea la ambele urechi, în același timp.

Durerea devine mai intensă la atingerea sau mișcarea pavilionului urechii, când mestecăm sau când vorbim. De obicei, otita externă nu este însoțită și de febră, iar starea generală nu se alterează.

Cum tratăm otita

Sfatul nostru este ca, înainte de a face orice, să mergeți la doctorul de familie, care vă poate confirma afecțiunea și vă poate prescrie tratamentul sau, în cazuri mai complicate, vă poate face o trimitere la medicul specialist.

Este însă bine de știut că, de cele mai multe ori, tratamentul otitei este local. Se aspiră sau se curăță secrețiile de la nivelul urechii și se aplică local substanțe dezinfectante, antibiotice și antiinflamatoare.

Uneori, tratamentul local se completează, atunci când situația este mai complicată, cu tratament general cu antibiotice.

Mai bine prevenție decât tratament

Există și fericiți care au făcut otită doar de câteva ori în viața lor, iar în extrema cealaltă sunt persoane predispuse la apariția otitei. Acestea trebuia să fie atente să-și păstreze urechile uscate, să nu se folosească de colțul prosopului sau de bețele pentru urechi pentru a îndepărta apa, ci să lase urechea să se usuce în mod natural.

Bețele pentru urechi pot zgâria pielea, pot irita și pot împinge în profunzime ceara și alte impurități aflate în ureche. Recomandarea specialiștilor către înotători este ca aceștia să se folosească în timpul antrenamentelor de dopuri speciale din silicon și, evident, de casca de înot. În plus, vă recomandăm ca la ieşirea din bazin să eliminaţi cu răbdare apa din urechi, întorcând capul de fiecare parte. Nu neglijați acest aspect, nu ieșiți afară din bazin (mai ales iarna) fără să vă fi asigurat că aveți urechile uscate.

Pentru a fi siguri că n-a rămas niciun strop de apă în ureche, puteți folosi câteva minute și uscătorul de păr, ajustat la putere medie și poziționat la cel puțin o jumătate de metru de ureche. Această măsură este deosebit de utilă mai ales în cazul copiilor.

Un ultim sfat, chiar dacă pare evident, în timpul tratamentului pentru otita externă, evitați înotul. Doctorii spun că putem intra în apă după 10-14 zile de la vindecare.


Citeşte mai multe despre: otita inotatorului, otita externa


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!