Sfaturi pentru începători: cum trebuie abordată proba de înot de la Winter TriChallenge

Te-ai înscris la concursul de triatlon Winter TriChallenge, este prima ta competiție de acest gen sau ești la început și nu te-ai antrenat în mod special pentru proba de înot. Dacă vrei să ai parte de o experiență plăcută, cu care să te mândrești ulterior, ține cont de sfaturile noastre, vin din experiență proprie, după mai multe participări la concursul de la Izvorani.

21.01.2017 03:02, de , 0 comentarii

Sfaturi pentru începători: cum trebuie abordată proba de înot de la Winter TriChallenge

Dacă te afli la prima participare la Winter TriChallenge, ai grijă cum alergi când ajungi pe lângă bazin. Pardoseala va fi udă, există pericol ridicat de alunecare. Nu vrei să te accidentezi la primul tău triatlon. În edițiile trecute am văzut câteva căzături destul de dure. De asemenea, nu sări în bazin din alergare, la fel, poți aluneca.

Fii în altă zi Michael Phelps

Primul lucru de care trebuie să ții cont este faptul că probele nu se vor desfășura în ordinea normală a unui concurs de triatlon - înot, ciclism, alergare. Startul se va da cu proba de alergare, va urma proba de ciclism și, în fine, ultima probă va fi cea de înot. Această configurație are o semnificație aparte, pentru că primele două probe vor fi solicitante, îți vor duce ritmul cardiac sus, sunt probe anaerobe, iar la proba de înot este ideal să ai un nivel cât mai scăzut al ritmului cardiac. 

Prin urmare, nu te avânta prea tare în bazin, așteaptă să-ți revină respirația la normal, să nu ai senzația că te sufoci. Asta nu înseamnă că trebuie să te oprești. Încearcă să înoți într-un ritm constant, în care poți să respiri fără să ai senzația că te sufoci.

E foarte bine dacă poți să respiri la trei brațe, însă nu-i nicio tragedie dacă o faci și la două brațe, ai nevoie de oxigen.

Fii sigur că nu vei deveni un înotător mai bun în ziua concursului, nu încerca să schimbi tocmai în această zi felul în care înoți de obicei.

Înoată cât mai drept

Proba de înot va avea loc în bazinul olimpic de la Izvorani. Bazinul, 50 de metri și 10 culoare, va găzdui sute de concurenți înscriși la Winter TriChallenge. Organizatorii vor lua măsuri pentru a evita aglomerația în bazin. Alocarea în bazin se face în ordinea sosirii de la proba de ciclism, pe culoarul cel mai liber la acel moment. La ultimele ediții au fost cam 5-6 înotători pe culoar, dar asta nu înseamnă că nu vor avea loc depășiri. Încearcă să înoți cât mai drept, cât mai aproape de cordonul ce delimitează culoarul. E o regulă de bun simț în bazinul de înot, ține cont de ea, nu vei încurca pe nimeni, dar nici nu vei fi încurcat.

Depășirea unui alt concurent se face pe mijlocul culoarului, iar dacă fiecare își ține partea dreaptă nu vor fi pericole de lovire cu cei care vin din sensul opus. De asemenea, nu depăși când mai ai doar câțiva metri până la capătul culoarului, cel/cea din fața ta are de făcut o întoarcere și riscați să vă loviți exact în momentul în care tu încerci depășirea.

Numără bazinele!

Ce poate fi atât de complicat, nu poți să numeri 10 bazine? Unii concurenți sunt atât de emoționați și de prinși în atmosfera concursului încât uită, pur și simplu să-și numere bazinele. Se întâmplă și la case mai mari, nu-i nicio rușine. Am văzut triatloniști cu experiență, cu pretenții de podium, care au căzut și ei în capcana numărătorii. Împarte-ți cele 10 bazine în două jumătăți, ține cont că trebuie să atingi de cinci ori capătul bazinului și de cinci ori locul de unde ai început să înoți. 

Nu te baza pe faptul că organizatorii îți vor număra turele. E posibil să o facă, dar nu poți fi sigur de asta.

Nu te lăsa!

Proba de înot are 500 de metri, 10 lungimi de bazin. Pentru cei buni e chiar puțin, în nouă, 10 minute nu au ce discuta. Pentru începători  e altă poveste. Însă oricât de greu ți s-ar părea, să-ți iei gândul de la abandon! Vei duce la bun sfârșit această probă, vei termina concursul de triatlon! Anul trecut, la ediția din 2016, ultimul clasat a înotat nu mai puțin de 43 de minute.  A înotat pe spate, a înotat bras, a înotat craul, s-a ținut de marginea bazinului pentru a se odihni, însă nu s-a lăsat descurajat.

Aleargă către linia de finish!

Concursul de triatlon nu se termină după ce ai înotat 500 de metri! Trebuie să ieși din bazin, să-l ocolești în direcția inversă a acelor de ceasornic și să treci de linia de finish. Să nu pățești ca un prieten de-al meu care, la primul său concurs de triatlon, Christmas TriChallenge, ținut tot la Izvorani, s-a oprit după terminarea celor 10 bazin. A admirat ceilalți înotători, s-a uitat după familia lui în tribune, le-a făcut cu mâna și, în cele din urmă, a observat că alți concurenți o luau la fugă pe marginea bazinului. A pierdut câteva minute în clasament pentru neglijența lui.


Citeşte mai multe despre: Winter TriChallenge, concurs de triatlon, inot triatlon


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!